Τι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια;

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μία χρόνια αποφρακτική νόσος των πνευμόνων. Η χρόνια έκθεση του πνεύμονα σε τοξικά προϊόντα όπως ο καπνός του τσιγάρου, μειώνει την ελαστικότητα του πνεύμονα με αποτέλεσμα να κατακρατάει αέρα όπως ένα ξεχειλωμένο μπαλόνι. Επίσης, αυξάνεται η παραγωγή βλέννης και οι αεραγωγοί, δηλαδή οι σωλήνες μέσα από τους οποίους περνάει ο αέρας, στενεύουν και αυτό έχει ως συνέπεια το βήχα και την αυξημένη παραγωγή πτυέλων.

Σε ποιους εμφανίζεται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και πόσο συχνή είναι;

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά την στεφανιαία νόσο και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Η ΧΑΠ εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών και σε >90% των περιπτώσεων οφείλεται στο κάπνισμα, τόσο στο ενεργητικό όσο και στο παθητικό. Σε μικρότερα ποσοστά μπορεί να οφείλεται σε χρόνια έκθεση σε άλλους ερεθιστικούς παράγοντες όπως η καύση βιομάζας ή σε επαγγελματική έκθεση. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ένας στους 10 καπνιστές νοσεί από ΧΑΠ και οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν!

Ποια είναι τα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας;

Τα συμπτώματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας εμφανίζονται συνήθως αρκετά νωρίς, όμως οι ασθενείς τείνουν να τα αγνοούν και να τα αποδίδουν στο κάπνισμα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο βήχας με φλέματα, ιδίως το πρωί. Ο λεγόμενος «τσιγαρόβηχας» είναι στην πραγματικότητα το πρώτο σημάδι εμφάνισης της ΧΑΠ! Ακόμα, οι ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να παρουσιάζουν δύσπνοια στην προσπάθεια ή συχνές λοιμώξεις το χειμώνα, έχοντας την τάση τα κρυώματα να «κατεβαίνουν» εύκολα στο στήθος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας;

Η υποψία της ΧΑΠ τίθεται σε έναν καπνιστή από τα συμπτώματα που παρουσιάζει, δηλαδή δύσπνοια, βήχα, πολλά φλέματα ιδίως το πρωί ή συχνές λοιμώξεις αναπνευστικού. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από τον Πνευμονολόγο με τη σπιρομέτρηση.

Ποια είναι η θεραπεία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας;

Η βασική θεραπεία της ΧΑΠ είναι τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα που βελτιώνουν τα συμπτώματα. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας μεγάλη ποικιλία εισπνεόμενων φαρμάκων και η επιλογή των κατάλληλων εισπνεόμενων για κάθε ασθενή γίνεται από τον Πνευμονολόγο με βάση τα συμπτώματά του και τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος και ο τακτικός εμβολιασμός.

Τι είναι η παρόξυνση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας;

Η παρόξυνση ΧΑΠ είναι μία αιφνίδια και παροδική επιδείνωση της νόσου. Τα συμπτώματα της δύσπνοιας και του βήχα που ήδη υπάρχουν χειροτερεύουν, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν και νέα συμπτώματα όπως σφίξιμο στο στήθος ή σημεία λοίμωξης. Η παρόξυνση ΧΑΠ αντιμετωπίζεται με βραχυχρόνια χορήγηση κορτιζόνης ενώ η αντιβίωση είναι απαραίτητη μόνο εφόσον συνυπάρχει και λοίμωξη. Οι συχνές παροξύνσεις οδηγούν σε γρηγορότερη εξέλιξη της νόσου γι’ αυτό και πρέπει να προλαμβάνονται.

Ποια είναι η εξέλιξη της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας;

Η ΧΑΠ αν αφεθεί χωρίς θεραπεία εξελίσσεται σταδιακά σε όλο και μεγαλύτερη δυσλειτουργία των πνευμόνων και σε πολλές παροξύνσεις, οι οποίες σταδιακά οδηγούν σε αναπνευστική ανεπάρκεια και τελικά στο θάνατο. Η διακοπή του καπνίσματος αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου ενώ η φαρμακευτική αγωγή βελτιώνει τα συμπτώματα, την αναπνευστική λειτουργία και την ποιότητα ζωής.