Τι είναι η σπιρομέτρηση και τι μετράει;

Η σπιρομέτρηση είναι μία εξέταση στην οποία ο ασθενής φυσάει μέσα σε ένα μηχάνημα που λέγεται σπιρόμετρο με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μετρηθεί πόσο αέρα μπορεί να εκπνεύσει και σε πόσο χρόνο. Με αυτό τον τρόπο μετρώνται διάφορες παράμετροι της πνευμονικής λειτουργίας και μπορούμε να διαγνώσουμε και να παρακολουθήσουμε την πορεία διαφόρων πνευμονικών νόσων.

Πώς γίνεται η σπιρομέτρηση;

Ο γιατρός θα σας ζητήσει να φυσήξετε δυνατά και για πολλή ώρα μέσα σε ένα επιστόμιο με κλειστή τη μύτη. Την ώρα της εξέτασης ο γιατρός σας δίνει οδηγίες για το πότε πρέπει να φυσήξετε και για πόση ώρα. Αφού επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές θα σας χορηγηθεί ένα βρογχοδιασταλτικό φάρμακο και θα επαναλάβετε τη σπιρομέτρηση λίγα λεπτά μετά. Η εξέταση δεν είναι επώδυνη και διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Ποιοι πρέπει να κάνουν σπιρομέτρηση;

Σπιρομέτρηση πρέπει να κάνετε:

Αν είστε καπνιστής

Αν έχετε έντονο εμμένων βήχα

Αν αισθάνεστε δύσπνοια, φουσκωμα ή σφίξιμο στο στήθος

Αν έχετε επεισόδια σφυρίγματος στο στήθος

Αν έχετε κάποια γνωστή πάθηση του αναπνευστικού που πρέπει να παρακολουθείτε

Αν ενδιαφέρεστε γενικά για την υγεία του αναπνευστικού σας συστήματος

Τι πρέπει να κάνω πριν την εξέταση;

Η σπιρομέτρηση μπορεί να επηρεαστεί από το κάπνισμα ή από τη λήψη εισπνεόμενων φαρμάκων. Ενημερώστε το γιατρό σας για τα φάρμακα που λαμβάνετε γιατί πιθανόν να πρέπει να τα διακόψετε κάποιες ώρες πριν την εξέταση. Επίσης, αποφύγετε το κάπνισμα για 4 ώρες πριν την εξέταση, την έντονη άσκηση και την κατανάλωση μεγάλου γεύματος.

Η σπιρομέτρησή μου είναι φυσιολογική. Αυτό σημαίνει πως το αναπνευστικό μου σύστημα είναι απόλυτα υγιές;

Η σπιρομέτρηση μπορεί να διαγνώσει χρόνιες και οξείες καταστάσεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάποιες όμως από αυτές, όπως το άσθμα, χαρακτηρίζονται από μεγάλη μεταβλητότητα, δηλαδή ο ασθενής με άσθμα μπορεί να κάνει μία σπιρομέτρηση και να είναι εντελώς φυσιολογική και αν την επαναλάβει σε κάποια άλλη χρονική στιγμή να αποκαλυφθεί το πρόβλημα. Επίσης, η σπιρομέτρηση δεν μπορεί να διαγνώσει κάποιες παθήσεις του αναπνευστικού, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Αν καπνίζετε και η σπιρομέτρησή σας είναι φυσιολογική δεν σημαίνει πως το τσιγάρο δεν έχει επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα. Ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας πάθησης των πνευμόνων εξακολουθεί να υπάρχει και πέραν του τακτικού λειτουργικού ελέγχου του αναπνευστικού είναι απαραίτητη η διακοπή καπνίσματος.