Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από νεοπλασματικές νόσους παγκοσμίως. Τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελεί την συχνότερη κακοήθη νόσο, τόσο ως προς την επίπτωση όσο και ως προς τη θνητότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Globocan, εκτιμάται ότι για το έτος 2015 έχουν εμφανιστεί σχεδόν 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι εμφανίζονται 10.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο με μόνο το ¼ αυτών να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Σε τι οφείλεται ο καρκίνος πνεύμονα;

Η εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα σχετίζεται με το κάπνισμα σε πάνω από 90% των περιπτώσεων, αν και υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης και σε μη καπνιστές. Η σχέση τσιγάρου και καρκίνου είναι η πιο καλά τεκμηριωμένη σχέση περιβαλλοντικού παράγοντα με ανθρώπινη κακοήθεια καθώς ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ενώσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον 50 είναι επιβεβαιωμένα καρκινογόνες ουσίες. Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η επαγγελματική έκθεση και η ατμοσφαιρική ρύπανση, παίζουν μικρότερο ρόλο στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου πνεύμονα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου πνεύμονα;

Τα συνήθη συμπτώματα του καρκίνου πνεύμονα είναι ο βήχας, με ή χωρίς αιμόφυρτα πτύελα, το άλγος στο θώρακα ή η δύσπνοια.  Τα συμπτώματα όμως θα μπορούσαν να είναι γενικευμένα, όπως βραδινά δέκατα και απώλεια βάρους ή προερχόμενα από μεταστάσεις, όπως νευρολογικά συμπτώματα ή πόνοι στα οστά. Όμως, ο καρκίνος πνεύμονα συνήθως δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα στα αρχικά του στάδια και όταν αυτά εμφανιστούν, τότε έχει ήδη προχωρήσει στην εξέλιξή του.

Είναι όλοι οι τύποι καρκίνου πνεύμονα ίδιοι;

Τα δύο βασικά είδη καρκίνου του πνεύμονα είναι ο μικροκυτταρικός και ο μη μικροκυτταρικός τύπος, ο  οποίος χωρίζεται περαιτέρω σε υποκατηγορίες. Τα δύο αυτά είδη έχουν μεγάλες διαφορές τόσο στη σταδιοποίηση, την πρόγνωση, όσο και στην αντιμετώπιση. Σε κάποιες περιπτώσεις. Ο μοριακός έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει μεταλλάξεις στον όγκο για τις οποίες υπάρχουν πλέον στοχευμένες θεραπείες.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα;

Ο καρκίνος πνεύμονα, ανάλογα με το στάδιο και τον ιστολογικό τύπο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες θεραπείες, όπως η χειρουργική αφαίρεση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία, η ανοσοθεραπεία ή συνδυασμός αυτών.

Ο καρκίνος πνεύμονα μπορεί να προληφθεί;

Ο μόνος τρόπος πρόληψης του καρκίνου πνεύμονα είναι η διακοπή του καπνίσματος. Σε κάθε περίπτωση, όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου πνεύμονα θα πρέπει να ελέγχονται από τον πνευμονολόγο τους και να υποβάλλονται τακτικά σε προληπτικό έλεγχο.