Τι είναι το άσθμα και πότε εμφανίζεται;

Το άσθμα είναι μία αποφρακτική νόσος του αναπνευστικού που χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα στα συμπτώματα με εξάρσεις και υφέσεις. Συχνά υπάρχει ένα ιστορικό από την παιδική ηλικία, μπορεί να εμφανιστεί όμως σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άσθματος;

Οι ασθενείς με άσθμα εμφανίζουν συνήθως περιοδικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, σφύριγμα στην αναπνοή και βήχα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανίζονται εποχιακά ή να πυροδοτούνται από κάποιον εξωγενή παράγοντα όπως ιογενείς λοιμώξεις, την υγρασία ή την άσκηση. Μεταξύ των εξάρσεων οι ασθενείς μπορεί να είναι εντελώς καλά, χωρίς κανένα σύμπτωμα.

Πώς θα καταλάβω αν έχω άσθμα;

Αν υπάρχουν συχνά και επαναλαμβανόμενα επεισόδια δύσπνοιας, βήχα, συριγμού στην αναπνοή και σφιξίματος στο στήθος, η διάγνωση του άσθματος είναι πιθανή. Οι ασθενείς με άσθμα έχουν συνήθως ένα ιστορικό με παρόμοια συμπτώματα από την παιδική ηλικία και πολύ συχνά συνυπάρχουν αλλεργίες. Ταυτόχρονα, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα και από άλλα όργανα, όπως η μύτη ή  το στομάχι. Η διάγνωση γίνεται από τον Πνευμονολόγο με βάση το ιστορικό, την κλινική εικόνα και τη σπιρομέτρηση.

Ποια είναι η θεραπεία του άσθματος;

Το άσθμα είναι μία χρόνια νόσος που δεν θεραπεύεται αλλά αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά. Η θεραπεία του άσθματος είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, ενώ πλέον είναι διαθέσιμες πολλές νέες θεραπείες ακόμα και για τις περιπτώσεις σοβαρού μη ελεγχόμενου άσθματος.

Έχω άσθμα. Θα μπορώ να έχω μία φυσιολογική ζωή και να ακολουθώ όλες μου τις δραστηριότητες;

Αν το άσθμα ελεγχθεί σωστά, ο κάθε ασθενής μπορεί να έχει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή χωρίς συμπτώματα, ακόμα και στις περιπτώσεις σοβαρού άσθματος. Με τον σωστό έλεγχο, ο ασθματικός μπορεί να αθλείται, να γίνει πρωταθλητής, ακόμα και Ολυμπιονίκης!